O blogu

banner image
banner image

Božić u Španiji

       Španci slave rođenje Isusa Hrista 25. decembra. Ovaj hrišćanski praznik provode sa porodicom, a pripreme za njega počinju još polovinom novembra, što se najlakše može videti na gradskim ulicama i u izlozima prodavnica. Glavni događaji povodom Božića ne razlikuju se od onih u većini evropskih zemalja - božićni ukrasi, večera, ples i razmenjivanje poklona u krugu porodice, ali Španci neguju i neke tradicije karakeristične samo za njih.

Belen - predstavlja rođenje Isusa Hrista. Ovo umetničko delo izlaže se u kućama, prodavnicama i na trgovima.

Belén
Viljansikos (villansicos) - božićne pesme. Još uvek je u nekim mestima ostao običaj da ih deca pevaju po ulicama, dok ih ljudi daruju slatkišima.

Božićna lutrija - za mnoge Špance označava pravi početak božićnih praznika. Izvlači se od 1763., svakog 22. decembra, a milioni Španaca sa nestrpljenjem očekuju svoju dobitnu kombinaciju.

Badnje veče (Nochebuena) - proslavlja se 24. decembra tradicionalnom večerom i ponoćnom misom.
Tipična poslastica za tu priliku je turon, slatkiš sa bademima i medom.

Turrón
Iako je 25. decembar centralni dan proslave, španska deca će većinu poklona dobiti 6. janura kada će ih posetiti 3 biblijska kralja. Kraljevi stižu već 5. januara, praćeni velikom uličnom povorkom, koju deca koriste da im saopšte svoje želje.

Los Reyes Magos

Za više informacija posetite viajejet.com
Božić u Španiji Božić u Španiji Reviewed by Unknown on 1:47 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.