O blogu

banner image
banner image

Ugo Ćaves - komandant koji je otišao u istoriju


Hugo Chávez
      Ugo Ćaves, 42. predsednik Venecuele i najistaknutiji savremeni lider Južne Amerike, preminuo je 5.3.2013. nakon duge borbe sa rakom. Rođen je pre 58 godina u Karakasu, a na čelu Venecuele je bio od februara 1999.
          1975. je završio Akademiju vojnih nauka, a 1982. stupa i na političku scenu osnivajući Bolivarijanski revolucionarni pokret 200 (Movimiento Bolivariano Revolucionario 200). Zbog pokušaja državnog udara, proveo je 2 godine u zatvoru, a zatim je bio pomilovan. 1998. se udružio sa nekoliko partija i pobedio na izborima. Od tada je počeo da sprovodi u delo Bolivarijansku revoluciju baziranu na socijalizmu XXI veka. I sam je bio žrtva puča 2002. godine, ali se posle samo nekoliko dana vratio na vlast uz pomoć vojske. Ćaves će svakako ostati upamćeniji po svojoj spoljnoj politici, koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Dok su ga jedni doživljavali kao bezočnog diktatora, koji je punio svoje džepove i unazađivao svoj narod, izazivajući svojim neartikulisanim nastupima bes velikih sila, za druge će ostati upamćen kao južnoamerička ikona revolucionarizma, naslednik Če Gevare i jedan od poslednjih bedema borbe protiv imperijalizma SAD-a. Kako god doživljavali ovog državnika, o kome će istorija dati svoj poslednji sud, činjenica je da će njegov odlazak (baš kao što je to bio slučaj i sa njegovom pojavom) doneti značajne promene u Venecueli i celom regionu.

Za više informacija posetite wikipedia.org
Ugo Ćaves - komandant koji je otišao u istoriju Ugo Ćaves - komandant koji je otišao u istoriju Reviewed by Unknown on 11:55 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.