O blogu

banner image
banner image

Španija

     Kraljevina Španija je evropska država, po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. Od 1986. godine članica je Evropske UnijeŠpanija zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva, dva arhipelaga, Balearski  i Kanarski, kao i severnoafričke primorske gradove Seutu (Ceuta) i Melilju (Melilla).
Moderna Španija nastaje postepeno  spajanjem različitih malenih hrišćanskih kraljevstava tokom borbi protiv Mavara. Do završnog ujedinjenja dolazi u 15. veku, posle čega dolazi do osvajanja poslednjeg arapskog kraljevstva - Granade. Sledi period kolonizacije Amerike usled čega Španija postaje vodeća svetska sila. Iako je danas jedna od država koja je teže pogođena krizom, direktna posledica nekadašnje španske imperije je činjenica da je španski među vodećim jezicima u svetu po broju govornika. Pored španskog u Španiji su zvanični i katalonski, galisijski i baskijski jezik. 

Država je podeljena na 17 pokrajina (Comunidades Autónomas), a glavni grad je Madrid sa oko 3 miliona stanovnika. Cela zemlja ima oko 40 miliona stanovnika od kojih se 73% izjašnjava kao Španci, a čak 97% kao Katolici. U ovom ekonomski teškom periodu, turizam je jedna od ključnih grana privrede, koja zemlji donosi godišnji prihod od 60 miliona evra što je svrstava u top 5 svetskih turističkih destinacija. Za ovaksvu posećenost Španija može da zahvali svom dobrom geografskom položaju, bogatoj istoriji i umetnosti o čemu svedoči i činjenica da je druga zemlja u svetu po broju lokaliteta koji su proglašeni delom Svetske kulturne baštine.
Za više informacija posetite wikipedia.org
Španija Španija Reviewed by Unknown on 3:10 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.