O blogu

banner image
banner image

Argentina

Buenos Aires
      Argentina je najjužnija zemlja Latinske Amerike. To je osma zemlja po veličini na svetu, a druga na južnoameričkom kontinentu. Glavni grad je Buenos Ajres sa skoro 3 miliona stanovnika, dok cela zemlja ima preko 41 milion. 97% stanovništva poreklom je iz Evrope, a zvanični jezik je španski. Argentina je federalna republika, a većina stanovništva su katolici. 
La Boca

    Valuta je argentinski pezos. Ime zemlje potiče od latinske reči argentum, što znači srebro, a to je upravo ono što su španski kokvistadori našli kada su se iskrcali na njeno kopno. Danas je Argentina podeljena na 23 provincije i jedan autonomni grad. To je zemlja raznovrsne klime, raznolikih pejzaža i bogatog životinjskog sveta sa mnogobrojnim mestima pod zaštitom UNESCO-a. Zemlja pampasa, gaučosa, tanga i fudbala.
Iguazu


   Ipak, najslavnijom su je učinili ratnici poput Če Gevare i pisaca poput Borhesa, Kortasara i Sabata. Zanimljivom Argentinu čini i podatak da je najstariji dinosaurus iskopan baš na njenoj teritoriji, kao i da je to prva zemlja koja je počela da koristi otisak prsta kao jednu od policijskih procedura. Ukoliko budete imali prilike da je posetite, nemojte propustiti sjajna vina i specijalitete od mesa po kojima je nadaleko poznata.


Izvor: en.wikipedia.org
Argentina Argentina Reviewed by Unknown on 10:04 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.